Primește înainte de Crăciun – Comandă până marți, 19 decembrie, ora 16:00 CET

Primește înainte de Crăciun – Comandă până marți,

19 decembrie, ora 16:00 CET

Politică de retur în 365 zile - fără alte întrebări!
Transport 19 Lei - Gratuit peste 249 Lei-
Contactează-ne

Semnificația protecției UV la ochelarii de soare

Ce este, cum funcționează și de ce ar trebui să-ți pese.

Să clarificăm un lucru – protecția UV nu are nimic de-a face cu cât de întunecați sunt ochelarii tăi de soare, iar polarizarea este cu totul alt subiect. Toate sunt caracteristici vitale de luat în considerare atunci când alegi perechea potrivită de ochelari de soare, dar detalii despre fiecare pot fi greu de găsit sau chiar de înțeles. Așadar, iată tot ce trebuie să știi despre protecția UV la ochelarii de soare.

1 Semnificația protecției uv la ochelarii de soare1.1 Protecție uv1.2 Nuanță1.3 Nu rata

Protecție UV

Ca aproape orice altceva din univers, lumina este o undă. Lungimea sa de undă determină culoarea pe care creierul nostru o atribuie undelor detectate de ochii noștri. Lumina vizibilă are o lungime de undă de 400 - 700 nanometri (nm) – 700 fiind roșu și 400 fiind violet. Acesta este intervalul spectrului electromagnetic pe care îl vedem ca culoare. 

Undele de peste 700 sunt infraroșii. Nu putem vedea lumina infraroșie, dar o simțim sub formă de căldură pe pielea noastră. Undele sub 400 sunt ultraviolete. Lumina UV este împărțită în 3 categorii, UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) și UV-C (100-280 nm). Marea majoritate a UV-C este blocată de stratul de ozon pe măsură ce intră în atmosferă. 95% din radiațiile UV de care interacționează cu pielea noastră sunt UV-A, care contribuie la îmbătrânirea pielii. 5% este UV-B, care provoacă arsuri ale pielii. Atât UV-A, cât și UV-B dăunează ADN-ului din celulele pielii tale, provocând mutații care pot duce la cancer de piele, printre alte riscuri pentru sănătate.

Când cumperi ochelari care oferă „Protecție UV 100%”, acești ochelari sunt înarmați cu un filtru care blochează toate lungimile de undă din intervalul UV (10 - 400 nm). UV400 înseamnă practic, „această pereche de ochelari de soare blochează orice lungime de undă sub 400 nm.

Deci, care este diferența dintre protecția UV400 și 100% UV? Nici una. Unul este termenul tehnic (UV400), iar celălalt este o afirmație mai ușor de înțeles despre acel termen. Oricare pereche de ochelari de soare îți va proteja ochii de lumina UV și îți va permite să îți petreci ziua fără să îți faci griji pentru corneele arse. Dar, așa cum am menționat mai sus, acest lucru are foarte puțin de-a face cu nuanța ochelarilor. La fel ca în cazul cremei de protecție solară, ochelarii aproape transparenți pot oferi protecție UV completă, deoarece blochează lungimile de undă pe care oricum nu le putem vedea.

Razele UV sunt prezente pe tot parcursul anului, iar purtarea ochelarilor de soare care oferă protecție UV 100% (UV400) este cea mai ușoară modalitate de a reduce riscul de a dezvolta mai multe tulburări oculare grave.

Nuanță

Acum, în întuneric ne afundăm. Când îți strângi ochii la lumini puternice, la colțurile ochilor și de-a lungul podului nasului se formează riduri. Dacă faci acest lucru în mod constant și pentru o lungă perioadă de timp, nu numai că vei dezvolta riduri permanente în acele zone, dar vei feri de soare zone subțiri de piele unde se pliază, adăugând decolorare pielii.

Ochelarii de soare de culoare închisă îți permit să îți relaxezi mușchii din jurul ochilor și să îți petreci ziua fără a îți încorda fața tot timpul. Acesta poate fi motivul pentru care oamenii cu ochelari de soare par mai relaxați și mai încrezători în comparație cu prietenii lor care se încruntă.

Dar există și un pericol aici. Mulți oameni cred că ochelarii de soare mai întunecați oferă o protecție UV mai bună. Acest lucru nu este corect. Există ochelari de soare ieftini (să le spunem pe nume) care reduc luminozitatea, dar nu blochează nicio undă UV invizibilă. Acești ochelari sunt de-a dreptul periculoși. De ce? Când ochii tăi se adaptează la întuneric, pupilele tale se deschid pentru a lăsa să intre mai multă lumină. Dacă ochelarii tăi doar reduc luminozitatea, pupilele tale lasă mult mai multă radiație UV să intre în ochi decât dacă nu ai purta deloc ochelari de soare. Cataracta, degenerarea maculară și chiar dezvoltarea melanomului ocular – o formă rară de cancer – sunt mai probabil să apară dacă pupilele tale sunt dilatate și lumina UV pătrunde liber în ochi. De aceea este important să cunoști diferența și să știi exact ce lungimi de undă sunt blocate de ochelarii tăi. Fiecare pereche de ochelari de soare pe care o vindem este marcată cu UV400, ceea ce înseamnă că te va proteja 100% de radiațiile din spectrul UV – indiferent cât de întunecată sau deschisă este nuanța lor.

Pentru o protecție maximă care previne ridurile și deteriorarea UV a ochilor și a pielii din jur, ochelarii UV400 polarizați sunt soluția salvatoare. Deoarece ochelarii de soare te vor proteja doar de lumina care trece prin lentile, orice unde care se strecoară din lateral, deasupra sau pe sub ochelarii tăi de soare vor avea acces direct la ochii tăi și la pielea sensibilă din jurul lor. 5-10% din totalitatea cancerelor de piele încep în jurul ochilor.

Dacă vrei să știi totul despre ochelari de soare, citește ghidul nostru detaliat pentru ochelari de soare.

Dacă ești gata să cumperi ochelarii de soare cu protecția potrivită, descoperă întreaga noastră gamă de ochelari de soare aici.

Nu rata

Avem un articol întreg despre polarizare care va fi lansat în curând și, dacă vrei să fii anunțat când apare, împreună cu toate lansările noastre de noi produse, sfaturi de stil și oferte speciale, alătură-te Tribului Trendhim mai jos!

Sunt de acord cu Politica de confidențialitate Trendhim. Te poți dezabona oricând.