Ochelari de soare | Cumpără 2 și economisește 20%

Ochelari de soare | Cumpără 2 și economisește 20%

Politică de retur în 365 zile - fără alte întrebări!
Transport 14 Lei - Gratuit peste 249 Lei-
Contactează-ne

Cum am proiectat ceasul Ryka

Frumos din întâmplare.

Sa fim cinstiți. Nu toate ceasurile noastre ar supraviețui în sălbăticie. Se aseamănă cu oamenii din punctul acesta de vedere – impresionanți într-un cadru social, dar nu s-ar descurca bine cu alpinismul în Norvegia. Ryka nu este însă ceasul tău obișnuit. Nu l-am proiectat pentru bărbatul obișnuit.

Am proiectat o mulțime de ceasuri frumoase. Cu Ryka, am vrut să facem ceva diferit. Am vrut să creăm un ceas care să supraviețuiască aproape la orice. Un ceas pe care l-ai putea lua la o alergare prin noroi, pe care îl poți clăti după aceea și ar fi ca nou. Un ceas pe care l-ai putea lăsa nepotului tău după ce tu nu mai ești. Am vrut să proiectăm un ceas atât de robust, atât de puternic, atât de durabil încât să-l poţi călca cu un tanc. Nu ne înțelege greșit, tot ai sparge ceasul, dar pentru o fracțiune de secundă înainte de a fi distrus, ai avea un moment de îndoială. Toate celelalte lucruri, însă, le-am realizat.

Dar cum proiectăm un ceas care să reziste la orice arunci în el și să iasă nevătămat? Aceasta este povestea modului în care am proiectat ceasul Ryka.

1 Cum am proiectat ceasul ryka1.1 Începe cu mecanismul1.2 Un ceas practic indestructibil

Începe cu mecanismul

Un ceas este la fel de puternic ca cea mai slabă rotiță a sa.

Ce rost are să creezi un ceas rezistent la apă și la zgârieturi dacă indicatorul minutelor cade când te lovești de un perete sau începe să funcționeze haotic pentru că l-ai lăsat în lumina directă a soarelui câteva ore? Mecanismul este întotdeauna cea mai importantă caracteristică a oricărui ceas și orice altă caracteristică ar fi inutilă dacă mecanismul nu ar fi ales cu atenție pentru proprietățile potrivite. Mulți designeri de ceasuri par să uite acest lucru.

Pentru Ryka, am ales Miyota Cal. 6S21 Cronograf, ultra-fiabil și robust. Nu este doar o piesă fantastic de fiabilă a ingineriei japoneze, dar funcția de cronograf ne-a permis să adăugăm ceva la designul Ryka, care se afla în fruntea listei noastre de „cele mai dorite funcții”... un cronometru.

Există pur și simplu atât de multe scenarii în situații dificile în care un cronometru ar fi la îndemână – de la estimarea distanței unei furtuni când ești cu cortul, până la gătit în siguranță în sălbăticie, până la cronometrarea când te pregătești pentru Turul Franței... un cronograf transformă Ryka dintr-un accesoriu robust într-un instrument de supraviețuire.

Un ceas practic indestructibil

Nu este... dar ar putea la fel de bine să fie.

Privind la Ryka, ținându-l în mână, simțindu-i greutatea, ai putea crede că este indestructibil. Legal, totuși, nu avem voie să spunem asta. Dar cum faci ceva atât de mic și complicat atât de robust?

Pe lângă înlocuirea bateriilor, înlocuirea cristalelor este una dintre cele mai frecvente sarcini cu care se confruntă ceasornicarii zilnic. Totuși, rareori trebuie să schimbe cristalul de safir.

Cristal de safir

Știm să facem diamante sintetice încă din 1879. Primul rubin cultivat în laborator a fost făcut în 1902, iar safirul a urmat la scurt timp în 1909. Pietrele prețioase sunt mult mai dure decât sticla.

Duritatea determină cât de ușor este o suprafață să se deformeze și să se zgârie și este măsurată folosind scara Vickers (HV).

  • 10000 HV Diamant – cel mai dur material cunoscut omului.
  • 2200 HV Sticla safir – cel mai dur material folosit pentru fabricarea cristalelor de ceas.
  • 800 HV Sticlă minerală călită – cel mai comun tip de sticlă folosit pentru cristalele de ceas.
  • 500 HV Sticlă Hesalite – folosită în cea mai mare parte la ceasurile cu quartz și digitale mai vechi, mai puțin costisitoare.
  • 30-80 HV Fier – pentru context.

Ryka dispune de un geam din cristal de safir cu dom dublu și ți va fi greu să găsești cristale de ceas mai puternice și mai durabile. Cristalul de safir plat este relativ ușor de realizat, dar cel bombat - ca să nu mai vorbim de cel cu cupolă dublă - este mult mai complex și, prin urmare, costisitor. Cu toate acestea, forma bombată face cristalul mai puternic din punct de vedere structural, permițându-i să supraviețuiască unei presiuni mai mari (de exemplu, în timpul scufundării) sau să absoarbă mai bine șocurile (de exemplu, când faci lucruri bărbătești cu mâinile tale bărbătești).

O formă bombată pe o parte îți va deforma vederea asupra ceasului, făcându-l dificil de citit, cu excepția unui unghi specific. Cu o cupolă pe ambele părți, această deformare este anulată. Apoi se adaugă un strat antireflex pentru a face ca strălucirea soarelui să nu fie o problemă.

Carcasa

Fața ceasului este cea la care te vei uita, dar carcasa este aceea pe care o vei manipula. A fost important pentru noi ca ceasul să fie ușor de citit în orice condiții, fie că se află la 100m sub apă sau la 8000m deasupra nivelului mării. De aceea, am optat pentru aspectul clasic al ceasului de scafandru, cu limbi indicatoare groase și accente puternice, adăugând și lumen elvețian pentru o citire luminoasă pe timp de noapte.

Rama este masivă, iar butoanele și remontoarul, de asemenea. Acest lucru este pentru a îți oferi posibilitatea de a utiliza a ceasul fără a îți scoate mănușile. Practică snowboard-ul cu Ryka prins pe exteriorul mănușii și cronometrează-te cât faci din vârful pârtiei până jos. Spatele și remontoarul ceasului sunt înșurubate mai degrabă decât presate, pentru o durabilitate și soliditate sporite.

Acoperire PVD

Mergi la magazinul local de feronerie și caută burghie din oțel. Unele dintre cele de calitate superioară vor avea un ton auriu. Aceasta este nitrura de titan, care este pusă acolo pentru a proteja burghiul de ceea ce acesta găurește - alt oțel.

Procesul de placare a oțelului prin PVD implică supraîncălzirea nitridei de titan până la starea de plasmă și lansarea acesteia asupra obiectului în interiorul unei camere de vid. Spre deosebire de majoritatea tratamentelor de suprafață, este ecologic. Nu există băi pline cu substanțe chimice în care obiectul este scufundat și nici resturi de vopsea care sunt pompate în rezervele de apă.

Acest proces reduce frecarea și face ca burghiul să fie mult mai rezistent și mai durabil. Și dacă stratul de PVD nu se desprinde de pe un burghiu care lucrează cu oțel masiv, nu se va desprinde nici de pe ceasul tău. Adăugarea unor mici cantități de pigment în amestec ne permite să realizăm nuanțe de auriu rose și argintiu, precum și curcubeu, albastru, negru, cupru, cafeniu, gri și alte culori.

Frecarea redusă înseamnă că obiectele care intră în contact cu suprafața oțelului au mai multe șanse să alunece de pe aceasta decât să o zgârie și să lase o urmă permanentă. Această combinație de frecare redusă, duritate și strălucire tonică face ca acoperirea PVD să fie perfectă pentru crearea de bijuterii și accesorii durabile din oțel inoxidabil chirurgical. Faptul că este mult mai puțin costisitor decât metalele prețioase este doar un bonus.

Cureaua

Totul la ceasul Ryka este conceput dintr-o abordare bazată pe funcționalitate. Cureaua militară americană cu o singură buclă este extrem de rezistentă, este respirabilă, este fabricată din nailon neabsorbant și poate fi înlocuită cu ușurință - se înfășoară pur și simplu sub barele cu arc de pe carcasa ceasului. Poți chiar să o pui la mașina de spălat după o drumeție deosebit de murdară.