Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai importante inovații ale omenirii
Avem tendința de a îndrăgi lucrurile complicate care funcționează uimitor de bine - chiar dacă nu avem nicio idee cum. În acest articol, vom desluși modul în care funcționează ceasurile mecanice pentru a lăsa scânteia curiozității să înflorească într-o apreciere profundă.
Ceasurile mecanice, în mod special cele cu cadran decupat, sunt adevărate opere de artă. Micile lor angrenaje, arcuri și rulmenții lor minunați, cu bijuterii superbe, te hipnotizează în timp ce transferă puterea de la un element la altul într-un dans de forțe atât de fin reglat încât măsoară cu precizie trecerea timpului.
Primul ceas a fost un cadran solar. În ceea ce privește dispozitivele de măsurare a timpului, acestea sunt destul de precise. Păcat că funcționează doar jumătate din zi și doar atunci când vremea o permite. De-a lungul timpului, am inventat multe moduri de a măsura și de a arăta timpul, de la ceasuri de apă la clepsidre, la ceasuri cu lumânări și nu numai. Culturile asiatice au avut chiar și ceasuri cu tămâie, care permiteau oamenilor să afle timpul prin intermediul parfumurilor eliberate de suporturile de tămâie realizate cu măiestrie.
Primele ceasuri erau extrem de inexacte. Arcurile antrenau acele în jurul cadranului, dar viteza lor varia în funcție de tensiunea arcului. Acestea mergeau mult prea repede dimineața și încetineau pe măsură ce trecea ziua. Mulți dintre noi ne-am dori ca acest lucru să fie încă valabil.
În 1656, inventatorul olandez Christiaan Huygens a făcut ca ceasurile să fie de 60 de ori mai precise prin inventarea ceasului cu pendul. Lucrul revoluționar la acesta a fost că a introdus primul oscilator armonic pentru precizie. Sursa de energie a acestor ceasuri era o greutate care trăgea de roți dințate și antrena pendulul înainte și înapoi. Pendulul era conectat la furca de palete, astfel încât fiecare oscilație permitea angrenajelor să se deplaseze cu o anumită valoare. Deoarece forța gravitațională este constantă, forța care trage greutatea și pendulul face ca ceasul să funcționeze în mod constant. Același principiu funcționează și în cazul împingerii opuse a arcului principal și a spiralei care acționează asupra balansierului ceasurilor mecanice moderne.
Ceasurile mecanice sunt de trei feluri - mecanice, automate și mecanice automate. Toate trei au ca sursă de energie un resort principal care trebuie remontat, iar diferența constă în modul în care le remontezi.
Un ceas mecanic poate fi întors numai cu ajutorul remontoarului. Acesta este cel mai frecvent tip de mecanism pentru ceasurile de buzunar și pentru ceasurile mecanice de epocă. Prin rotirea remontoarului, arcul principal se strânge mai tare, ceea ce sporește rezerva de energie a ceasului.
Ceasurile pur automate sunt rare, dar există. Acestea nu pot fi întoarse prin rotirea remontoarului, ci doar prin aplicarea unei mișcări la ceasul în sine. În spatele carcasei se află o greutate oscilantă în formă de semilună. Această greutate rotorică întoarce ceasul în timp ce îți miști brațul, pendulând în interior pe măsură ce îți legeni brațul. Ideea este că, dacă porți ceasul automat în fiecare zi, acesta acumulează suficientă energie pentru a rezista toată noaptea, deci nu ar trebui să se oprească niciodată. Poartă-l în dimineața următoare și mergi la serviciu și vei genera suficientă energie pentru a face ceasul să funcționeze în mod continuu și pentru a-l reîncărca pentru noaptea următoare. Totuși, dacă se oprește, este posibil să trebuiască să-l scuturi puțin pentru a porni. Nu fii prea dur, totuși. Arcurilor și angrenajelor nu le place asta.
Cele mai multe ceasuri mecanice moderne au un mecanism mecanic automat. Acestea pot fi întoarse cu ajutorul remontoarului și se mențin în funcțiune cu ajutorul mișcării mâinii tale. Dacă observi că ceasul tău mecanic automat s-a oprit, rotește remontoarul de câteva ori până când vezi că indicatorul minutelor începe să accelereze. Apoi este sigur să porți ceasul, deoarece greutatea rotorului va face restul.
Oricare ar fi modul în care ceasul mecanic adaugă putere arcului principal, aici începe dansul. Dacă ar fi să scoți arcul principal din caseta care îl conține, acesta s-ar derula rapid într-o bandă de oțel de 20-30 cm lungime. Aceasta este starea la care încearcă în mod constant să revină, iar aceasta este forța care acționează ceasul.
De la arcul principal, puterea trece prin restul de roți. Acestea sunt angrenajele care antrenează acele în jurul cadranului și care fac să funcționeze diversele funcții pe care le poate avea ceasul tău, cum ar fi cronometrul, fereastra pentru dată, fereastra fazelor lunii etc. Numărul de roți dințate pe care le are ceasul tău depinde de numărul de funcții.
Acțiunea de mișcare realizează o reducere de viteză de 12/1 a mișcării indicatorului de minute față de indicatorul de oră. Atunci când se scoate remontoarul pentru a seta ora, remontoarul se conectează direct la mecanismele de mișcare pentru a le permite să se rotească liber pe măsură ce întorci remontoarul. Când împingi remontoarul înăuntru, acțiunile de mișcare sunt reconectate la mecanismul roților, iar ceasul începe să funcționeze din nou.
Inima ceasului tău - și, probabil, cele mai vitale caracteristici ale sale - sunt roata de eșapament și balansierul. Pe măsură ce energia curge în balansier, acesta se mișcă înainte și înapoi într-un ritm constant. Acest ritm este menținut de spirală, care împinge înapoi împotriva forței venite de la arcul principal. Fără această împingere contrară, acele ceasului tău s-ar învârti în jurul cadranului la viteze amețitoare, în timp ce arcul principal s-ar desfășura complet dintr-o dată. Greutatea balansierului îi dă un impuls, determinând-o să împingă împotriva spiralului. Spirala este mai puternică decât arcul principal și împinge balansierul înapoi. Cu cât mai multă energie ai stocat în arcul principal, cu atât mai mult și mai repede se rotește balansierul. Mai puțină putere înseamnă o mișcare mai lentă și mai scurtă.
Furca de palete este deplasată de roata de echilibrare. Un știft de pe balansier se lovește de furca de palete, lovind-o în lateral și eliberând regulatorul dintr-o parte și prinzând-o cu cealaltă. Când roata de balans se întoarce, o lovește înapoi, eliberând din nou regulatorul. Aceste incrementări reprezintă mecanismul fin reglat al ceasului, iar sunetul bijuteriilor de la furca de palete care prinde regulatorul este ticăitul ceasului tău. Spirala are ace de reglare, permițându-le ceasornicarilor să îi ajusteze tensiunea în cazul în care ceasul tău funcționează prea repede sau prea încet. Un ceas mecanic bine reglat are o precizie de aproximativ 2-3 secunde pe zi.
Ceasurile cu cadran decupat îți permit să vezi acest dans în timp ce ceasul tău funcționează, dar uneori sunt considerate mai greu de citit, deoarece indicatoarele orare se pierd în complexitatea vizuală a mecanismului de sub ele. Din fericire, avem mai multe modele care abordează această problemă, cum ar fi colecțiile noastre Fenes și Cor. Pentru o vizualizare de ansamblu, colecțiile noastre Dante sau Mamut sunt opțiuni superbe.
Pentru bărbații care poartă vestă, un ceas mecanic ceas de buzunar} este cea mai bună alegere. Dacă ești un suflet nespus de curios care trebuie să știe cum funcționează lucrurile, un ceas cu cadran decupat pune în evidență această parte din tine. Pentru cei care apreciază designul clasic și curat, ceasurile mecanice automate cu complicații minime vă vor servi bine și vor dura mai mult. Varietatea de ceasuri mecanice de pe piață este practic nesfârșită. Cu siguranță vei găsi unul care să se potrivească cu caracterul și simțul tău estetic.
Rulmenții de pe ceasul tău sunt, de obicei, din safir sintetic sau rubin. Aceștia oferă un loc aproape fără fricțiune pentru rotirea angrenajelor, astfel încât pierderile sunt minime în timpul transferului de energie între componente. Acest lucru sporește atât longevitatea ceasului tău, cât și precizia acestuia.
Nu neapărat. Atâta timp cât fiecare rulment are o bijuterie, iar spiralul și pinul de impuls al balansierului sunt realizate din rubin sau safir sintetic, poți sta liniștit. Mai multe bijuterii înseamnă, de obicei, mai multe funcții, ceea ce este bine dacă asta este ceea ce cauți, dar nu ar trebui să fie motivația principală pentru a alege un ceas în detrimentul altuia.
Categoric. Consultați categoria noastră de ceasuri unde le poți filtra după mecanism.
Depinde de ceea ce înțelegi prin "mai bun". Ceasurile cu cuarț sunt mai precise decât cele mecanice, dar trebuie să schimbi periodic bateriile. Iar dacă nu mai are baterii, este aproape inutil până când îl duci la un ceasornicar. Ceasurile mecanice funcționează pe baza energiei cinetice de modă veche. Dacă se oprește, pur și simplu îl întorci și setezi ora. Ambele au avantaje și dezavantaje.
Da. Ceasurile mecanice sunt mai scumpe decât cele cu cuarț, cu siguranță, iar dacă vrei doar un ceas care să arate cât e ora, nu ezita să-ți iei unul dintre acelea. Dar dacă dorești să porți la încheietura mâinii o bucățică de istorie - o dovadă a ingeniozității umane care a fost îmbunătățit continuu din 1275 d.Hr., optează pentru un ceas mecanic.
Un ceas de buzunar care funcționează cu un arc principal în tensiune, mai degrabă decât cu un mecanism de cuarț alimentat de o baterie. Unele ceasuri de buzunar au chiar și un mecanism manual automat, care transferă energia pe care o produce mersul tău la arcul principal, menținându-l remontat.
Un ceas mecanic este orice ceas care utilizează forța cinetică stocată într-un arc principal ca sursă de energie, eliberând această energie printr-o serie de angrenaje pentru a acționa limbile indicatoare în jurul unui cadran pentru afișarea timpului.
Asta depinde de cum îl întorci. Folosind remontoarul, poți întoarce prea mult arcul principal și îl poți deforma. În cel mai rău caz, acest lucru îl forțează să iasă din cilindru, făcând ceasul inutil. Folosește remontoarul pentru a porni ceasul numai dacă este oprit și apoi bazează-te pe mișcările tale pentru a-l menține în funcțiune.
Rotorul conectat de la arcul principal cu ajutorul unui ambreiaj încorporat care atunci când este complet remontat, se va roti liber și nu va mai adăuga nicio forță la arcul principal odată ce este complet remontat. Acest lucru previne întoarcerea excesivă.
Dacă trebuie să folosești remontoarul pentru a-ți întoarce ceasul, oprește-te imediat ce simțiți cea mai mică creștere a rezistenței. Aceasta înseamnă că arcul începe să aibă prea multă presiune asupra sa și trebuie să-l lași să se relaxeze.
Nu. Dacă porți un ceas automat în fiecare zi, nu va trebui să-ți faci niciodată griji cu privire la întoarcerea lui. Acesta se va menține singur întors folosind mișcarea încheieturii mâinii tale.
Nu atât de mult pe cât ai putea crede. Acestea sunt însă mai scumpe decât ceasurile cu cuarț, dar datorită companiilor de producție în masă specializate în prelucrarea componentelor și a mecanismelor de înaltă calitate și de mare precizie, costul ceasurilor mecanice automatice fiabile a scăzut semnificativ în ultimii ani.
Ce este atât de bun la arhitectura clasică? Ce este atât de special la mașinile sport de epocă? Un ceas mecanic este o bucată de istorie atașată la încheietura mâinii tale. Am îmbunătățit continuu mecanica cronometrării și a orologeriei timp de aproape 1000 de ani, culminând cu ceasul mecanic modern cu cadran decupat pentru bărbați, automat și mecanic. Mecanism fără baterii, cu întoarcere automată, cu dansul hipnotic al angrenajelor și arcurilor din interior la vedere. Este ca și cum ai purta o invenție a lui Leonardo DaVinci.