Vei învăța tot ceea ce ai nevoie să știi despre acele de rever: de la poziționare, la asortarea culorilor, la alegerea potrivită pentru diferite evenimente; nici un aspect nu va fi neglijat. Totul în 15 minute.
Acele de rever au început să își recapete popularitatea în ultimii ani. Decenii la rând, au fost purtate numai la cele mai formale evenimente, însă acum le vedem din ce în ce mai des la domni aranjați care își văd de activitățile zilnice. Acest lucru a reactualizat complexitatea artei de a le purta, deoarece regulile stricte ale evenimentelor formale au devenit mai relaxate și există un risc major de a da impresia că ori ești amator, ori te străduiești prea tare. Cu toate acestea, purtat cum trebuie, acul de rever este un exemplu excelent de detaliu care poate conferi un farmec de neuitat ținutei tale.
Acest ghid îți va oferi încrederea de a purta cu succes ace de rever oricând dorești, fără a părea ridicol. Să începem, deci, cu noțiunile elementare.
Uită-te la orice sacou sau blazer. Reverele sunt acele bucăți de material pliate care se întind de deasupra nasturilor până la guler.
Majoritatea reverelor au o butonieră, care poate fi deschisă sau închisă cu cusături, în partea de sus a laturii stângi. Acolo se prinde acul de rever.
Inițial, aceste butoniere existau pentru a-ți permite să îți închei sacoul și a-ți proteja astfel pieptul și gâtul de frig. În timp, au evoluat și au ajuns să fie destinate diferitelor tipuri de ace de rever.
Ce este un ac de rever? Este un termen umbrelă care denumește toate accesoriile și podoabele pentru rever. Există mai multe tipuri de ace de rever, care diferă ca mărime, sistem de prindere și semnificație.
Mai jos găsești detalii despre cele mai răspândite:
Cocarda este primul accesoriu pentru rever purtat vreodată și constă într-o floare așezată în butonieră, care adaugă o tușă inconfundabilă sacoului tău. Se poartă de obicei la nunți.
Aceste ace arată ca niște flori, dar sunt confecționate din materiale moi precum mătasea, olanda, satinul sau bumbacul. Se prind precum cocardele, dar de obicei, sunt puțin mai mici și au avantajul de a putea fi refolosite.
Acele de rever sunt confecționate din diferite metale (aur, argint, cupru etc.). Acestea au forma unui ac lung și subțire, care se fixează cu precizie într-o închizătoare de metal. În funcție de model, închizătoarea se poate afla la capăt, sau se poate deplasa în sus și în jos, permițându-ți să controlezi cu exactitate poziția acului.
Acestea nu au nici o tijă și se atașează cu ajutorul unui sistem de prindere (fie tip fluture, fie din cauciuc, fie magnetic), care vine direct sub ac. Cel mai adesea, sunt confecționate din email lichid (crestat) sau solid (neted). Atenție la faptul că, dacă un ac miniatural este purtat din motive de stil, un ac cu emblemă are valoare de simbol și poate fi observat adesea la politicieni.
Spre deosebire de accesoriile de mai sus, broșele pentru costumele bărbătești se prind cu un ac cu balama. De obicei, sunt mai mari decât acele și sunt împodobite cu un metal prețios sau cu un element de epocă.
Există o singură regulă de aur în ceea ce privește acele de rever: să fie purtate aproximativ în locul în care se află sau s-ar afla butoniera – adică în partea superioară a reverului stâng.
Unele costume la două rânduri au butoniere la ambele revere, însă acele de rever ar trebui purtate întotdeauna pe partea stângă.
Acele de rever oferă ample posibilități de experimente îndrăznețe, însă trebuie să ții minte că poți fi creativ numai în ceea ce privește acul, nu și poziția acesteia. Acul în sine, dacă este la vedere, ar trebui așezat paralel cu reverul, nu vertical sau orizontal. Acest lucru este deosebit de important în cazul tijelor mai lungi, care, dacă sunt plasate într-un unghi greșit, pot strica efectul scontat. În exemplul de mai jos, varianta din stânga este cea corectă.
Acul și închizătoarea pot să fie la vedere pe deasupra reverului, sau să rămână ascunse sub acesta. Depinde ce preferi, în funcție de părerea și sentimentele tale în ceea ce privește alegerea acului de rever și a sacoului.
Poți purta un ac de rever la aproape orice. În mod tradițional, se poartă la blazere și sacouri, dar și la pardesiu, smoching sau direct pe pulover sau cămașă (cum este cazul macilor de Ziua Comemorării). Ține minte însă că vei înțepa materialul hainelor, ceea ce poate lăsa găuri sau urme permanente în anumite articole de îmbrăcăminte mai delicate.
Poți combina acul de rever cu alte accesorii, cum ar fi batistele de buzunar sau un ac de cravată. Acest lucru adaugă o notă de complexitate ținutei tale, piesele fiind coordonate în așa fel încât să se completeze între ele fără ca vreuna să le domine pe celelalte.
Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a începe prin a înțelege noțiunile elementare cu privire la combinarea și teoria culorilor aici, unde vei găsi și un cerc cromatic interactiv cu care te poți juca. Odată ce ai prins ideea de bază, poți începe să experimentezi cu garderoba ta.
După cum am mai spus, acest lucru ține de preferințele tale personale, dar și de ținută și de ocazie.
În ceea ce privește culoarea, stilul și dimensiunea, regulile nu sunt stricte, însă există câteva principii de bun-simț de care să ții cont.
Acele din metal: încearcă să fii consecvent în privința metalului din ținuta ta, inclusiv cel de la acul de rever, butoni, acul de cravată, curea, ceas și posibile inele. Mergi fie numai pe aur, fie numai pe argint.
Acele de rever strălucitoare și colorate: de obicei, acestea se potrivesc mai bine cu cămăși neutre, pentru a crea un contrast optim. Asigură-te numai că nu sunt în dizarmonie cu alte culori din ținuta ta. Cunoscând noțiunile de bază ale teoriei culorilor și apelând la combinații des folosite, vei ajunge departe.
Acele florale pastel / saturate: acestea sunt mai discrete și arată bine în combinație cu alte accesorii. În plus, tind să fie mai jucăușe decât piesele mai îndrăznețe. De exemplu, poți combina un verde deschis cu un costum albastru nocturn, mai ales dacă acul are un pic de metal. Cu toate acestea, chiar și culorile mai deschise ar trebui să se potrivească întotdeauna cu cravata sau batista de buzunar.
În final, nu uita că scopul unei ținute este, în esență, acela de a evidenția atributele tale faciale și fizice. Ideea nu este ca toată lumea să se holbeze la reverul tău, ci ca acul să fie în armonie cu celelalte elemente ale ținutei pentru a atrage atenția asupra celui mai important lucru: fața ta. Dacă ești în dilemă, ține minte că mai puțin înseamnă mai mult: e mai bine să fii un pic mai discret decât să umbli ca un clovn.
În ziua de astăzi, depinde numai de tine. Dacă la unele evenimente este obligatoriu să porți un ac de rever sau cocardă, conform tradiției sau codului vestimentar, aproape că nu există evenimente la care să nu poți purta un ac de rever.
Gândește-te însă la tipul de eveniment înainte de a alege acul pe care vrei să îl porți.
Cocardele și acele florale sunt, în general, mai formale și mai bătătoare la ochi, deci, chiar și atunci când ținuta nu este foarte elegantă, este cel mai bine să le rezervi pentru evenimentele sociale. Dacă vrei să porți accesorii la locul de muncă, optează pentru un ac mai discret, din metal, care atrage totuși atenția, dar nu este atât de... înflorat.
Cocarda este o floare proaspătă purtată la rever, deci va trebui să mergi la florărie pentru a o obține. Rezervată în mod tradițional pentru evenimentele cele mai formale, precum nunțile, înmormântările, balurile de absolvire sau chiar cursele de cai, cocarda reprezintă o categorie în sine când vine vorba de accesorii pentru rever.
Cele mai populare cocarde sunt garoafele albe, crinii sau trandafirii, dar se pot purta și alte flori, cum ar fi orhideele.
Cocarda trebuie să fie cât se poate de proaspătă. Cel mai bun mod de a te asigura de acest lucru este să o tai în ultimul moment. Ține cont însă de faptul că fiecare floare rezistă o perioadă diferită de timp. De exemplu, garoafele țin relativ mult, în timp ce trandafirii se ofilesc mai repede.
Oricare ar fi tipul de cocardă ales, îi poți menține frumusețea cu ajutorul următoarelor trucuri:
Stropește-o cu apă: acesta este un mod simplu de a menține aspectul proaspăt al cocardei tale toată ziua/noaptea. Ai grijă totuși să nu exagerezi; nu vrei să pară udă, nici să îți stropești cămașa sau sacoul cu apă.
Folosește spray de hidratare pentru flori: florăriile au adesea un spray special pentru flori, destinat să asigure hidratarea petalelor și a tulpinilor mai mult timp decât apa.
Folosește o vază mică: da, ai auzit bine! Acestea erau populare în epoca eduardiană și erau purtate ascunse sub rever, pentru a menține florile hidratate. Este posibil să pară puțin proeminente pe pieptul tău, dar vei primi o bilă albă pentru stilul vintage. Poți găsi și variante care se pun deasupra reverului, ceea ce va face din ținuta ta un subiect de discuție.
Păstreaz-o în frigider: dacă trebuie să tai cocarda înainte de a o purta, ține-o într-un pahar cu apă în frigider.
Fructele sunt interzise: poate părea ciudat, dar ar trebui să îți păstrezi florile departe de fructieră. Fructele, în special merele, emit etilenă, care accelerează ofilirea florilor.
Deși nu este complicat, există anumite principii de respectat astfel încât cocarda ta să arate cât mai bine:
Ține cont de faptul că unele sacouri nu au butonieră, caz în care ai două opțiuni:
În afară de evenimentele la care se poartă cocardă, există câteva ocazii speciale la care ar trebui să porți accesorii la rever.
Este vorba despre macii de Ziua Comemorării și de medaliile militare.
Macii de Ziua Comemorării sunt purtați în fostele state ale Imperiului Britanic (Canada, Australia și Noua Zeelandă), precum și în Marea Britanie, timp de două săptămâni înainte de 11 noiembrie și pe 25 aprilie (Ziua Anzac – numai în Australia și Noua Zeelandă). Indiferent când îi porți, macii de Ziua Comemorării sunt roșii, artificiali și sunt vânduți de organizații caritabile pentru a ajuta veteranii de război. Regulile privind modul de a-i purta sunt aceleași ca pentru toate celelalte ace menționate.
Medaliile militare respectă și ele o etichetă strictă atunci când sunt purtate la haine civile și, da, se poartă pe reverul stâng. Principalele diferențe sunt că trebuie prinse pe orizontală cu o tijă de metal sau o broșă. De asemenea, trebuie purtate pe un singur rând, ceea ce înseamnă că uneori se pot suprapune pe pieptul tău. Cea mai veche se pune în dreapta, urmată de restul, în ordine descendentă. De asemenea, este nerecomandat să porți batistă de buzunar, deoarece ar putea distrage atenția de la realizările tale militare.
Indiferent de ce culoare alegi pentru cravata sau batista ta de buzunar, aceste ace de rever arată trăznet cu costumul tău negru.
Nu uita să asortezi nuanța metalelor - ac de rever auriu cu un ceas auriu și acul de rever argintiu cu un ceas de mână argintiu.
Alege acul de rever în nuanțe gri sau metalice atunci când porți un costum închis sau gri deschis.
Acestea adaugă strălucire și se potrivesc cu ușurință cu orice cravată sau batistă de buzunar.
În cazul în care costumul sau sacoul tău este bleumarin, alege un ac de rever într-o nuanță mai deschisă sau mai închisă de albastru.
Aceste ace de rever se asortează cu o varietate de cravate, papioane și batiste de buzunar.
Gândște-te la acul tău de rever ca la un punct de interes al ținutei tale, așa că alege unul care să nu umbrească aspectul. În ceea ce privește asortarea, folosește ideile noastre de mai sus ca sursă de inspirație.
Și din moment ce acul de rever adaugă un plus de personalitate costumului, sacoului sau fracului tău, nu-ți fie teamă să fii nonconformist.
Nu te mira dacă unul dintre acestea declanșeaază o conversație oriunde vei merge.
În ciuda zvonurilor, prințul Albert nu a inventat butoniera sau cocarda. Poate ai auzit istorioara romantică despre faptul că obișnuia să își prindă pe piept florile primite de la regina Victoria, ca gest măreț de iubire – dar nu s-a întâmplat. Nici nu avea revere la vestoane...
Reverele există de foarte mult timp și își au originea în uniformele militare, cu gulere înalte și aripi laterale, așa cum se vede la fracul lordului Nelson. Aceste aripi aveau mulți nasturi și butoniere, iar ultimul nasture era adesea lăsat descheiat, dând naștere reverelor și butonierei aferente.
Cocardele au devenit deosebit de populare în secolul al XIX-lea. Florile erau adesea asociate cu masculinitatea, iar cocardele erau nelipsite din ținutele bărbătești.
Cocardele au devenit interschimbabile cu acele de rever și cu alte podoabe de-a lungul secolului al XIX-lea. Însă, asemenea smochingului sau hainei de gală, acestea au ajuns să fie rezervate pentru evenimentele foarte formale, în timp ce acele de rever au rămas asociate cu ținutele mai relaxate.
Acum ești la curent cu ce este permis și ce nu în privința acelor de rever și a rudelor lor mai dichisite, cocardele. Da, la început pot părea puțin intimidante. Dar, crede-ne, după ce vei experimenta puțin, te vei întreba cum ai trăit fără ele până acum. Mulțimea de complimente pe care le vei primi va eclipsa cu mult orice sentiment că ești îmbrăcat prea sofisticat.
Ține minte faptul că, la fel ca în orice chestiune de stil, încrederea este cheia. Prin urmare, începi cu pași mărunți în ceea ce privește gradul de îndrăzneală al podoabelor tale pentru rever și vezi cât de departe poți merge.
În mod tradițional, reverul se închidea pentru a-ți proteja pieptul de frig, astfel încât acea butonieră avea un scop practic, la fel ca nasturii din partea de jos.
În timp, butoniera a evoluat și a ajuns să fie destinată în mod specific cocardelor și acelor de rever.
Se prinde cu ajutorul unui ac prin butoniera de la rever.
Poți să lași acul să iasă înapoi deasupra reverului sau să îl ții ascuns dedesubt.
Închizătoarea de la capătul acestuia fixează tija.
Motivele depind de ocazie și de persoană.
Uneori sunt purtate în scop simbolic, cum este cazul steagurilor sau al macilor. Alteori, de dragul tradiției și al uniformității, cum se întâmplă la nunți. Iar alteori, doar pentru a adăuga farmec unei ținute.
Toate accesoriile pentru rever ar trebui purtate pe partea stângă.
Unii spun că scopul este de a așeza acul aproape de inimă, însă motivul real este mai puțin romantic.
La origine, reverele se puteau încheia cu nasturi, la fel ca partea de jos a vestonului, pentru a proteja partea de sus a pieptului de frig. Astfel, butoniera avea un scop practic. La hainele bărbătești, butonierele se află întotdeauna pe partea stângă, ceea ce facilitează încheierea nasturilor de către purtător (dacă este dreptaci).
Din același motiv, butonierele de la hainele de damă se află pe partea dreaptă, deoarece se presupune că altă persoană va încheia nasturii.
Absolut. Sunt valabile aceleași reguli ca pentru sacourile standard sau blazere.
Ține cont de faptul că, în cazul smochingului, este de preferat să nu alegi altceva decât o floare albă pentru o ținută elegantă.
Dacă este vorba de un pulover, va trebui să înțepi materialul, așa că asigură-te că nu faci prea multe găuri.
Nu există o regulă strictă. Închizătoarea de la capăt poate să iasă deasupra reverului sau nu; depinde de tine și de cum ți se pare că arată mai bine.
Este o floare sau un buchețel de flori destinat să fie purtat la rever. Florile purtate cel mai des sunt garoafele, trandafirii și crinii.
În zilele noastre, este rezervată pentru ocazii formale, cum ar fi nunțile sau balurile de absolvire, dar și cursele de cai.
Cu toate acestea, un dandy modern nu are niciun motiv să nu o adopte ca parte obișnuită a lookului său.
La fel ca toate accesoriile pentru rever, se poartă exclusiv pe stânga.
Este un accesoriu modern, destinat să fie purtat în locul cocardei. Reprezintă o floare, dar poate fi purtată la ocazii mai puțin formale.
Acest lucru depinde de eveniment.
În cazul balurilor de absolvire sau al altor evenimente sociale, partenerul/partenera sau persoana cu care mergi la întâlnire cumpără cocarda. La nunți, organizatorul are adesea cerințe speciale cu privire la tipul de floare pe care ar trebui să-l porți.
Stropește-o cu apă la fiecare aproximativ 30 de minute. Atenție: trebuie să o stropești, nu să o îmbibi. De asemenea, poți cumpăra un spray de hidratare pentru flori de la florărie pentru a prelungi viața cocardei.
Amintește-ți să nu îți cumperi cocarda cu mult timp înaintea evenimentului. Dacă nu o poți cumpăra în aceeași zi, păstreaz-o în frigider pentru a fi cât mai proaspătă.
Tulpina trebuie strecurată prin butoniera reverului, astfel că va fi ascunsă. Dacă nu ai butonieră, sau dacă porți floarea la pulover sau cămașă, tulpina va fi vizibilă, deoarece va trebui să folosești un ac de-a curmezișul acesteia pentru a o fixa.
Poți, dar ai grijă! Prea mult metal poate cu ușurință să îți încarce prea tare ținuta și să o transforme din rafinată în mult prea studiată.
În fond, depinde în întregime de tipul de nuntă la care mergi. Dar, dacă nu este una extrem de sofisticată, da.