Ochelari de soare | Cumpără 2 și economisește 20%

Ochelari de soare | Cumpără 2 și economisește 20%

Politică de retur în 365 zile - fără alte întrebări!
Transport 14 Lei - Gratuit peste 249 Lei-
Contactează-ne

Batistele de buzunar - Ghidul tău complet

Vei învăța tot ce trebuie să știi despre batistele de buzunar. De la teoria culorilor și alegerea materialului, până la tipurile de batiste de buzunar pentru diferite ocazii și multe altele. Totul în 20 de minute.

O batistă de buzunar poate face diferența într-o ținută. Nu trebuie să fii un geniu pentru a reuși, dar este totuși o artă în a știi cum să porți o batistă de buzunar corect, astfel încât să se asorteze și să armonizeze întreaga ținută, dar totuși să iasă în evidență destul pentru a atrage privirile.

Ce este o batistă de buzunar? O batistă de buzunar este un pătrat din material textil care se pune în buzunarul de la piept al jachetelor sau sacourilor pentru a adăuga o notă de stil ținutelor.

Acest ghid te va învăța tot ce trebuie să ști în materie de stil și te va ajuta să asortezi cu încredere batistele de buzunar indiferent de ocazie.

1 Batistele de buzunar - ghidul tău complet1.1 Care este diferența între o batistă de buzunar și o batistă obișnuită?1.2 Bazele teoriei culorilor1.3 Alegerea materialului potrivit pentru batista de buzunar1.4 Materialele batistelor de buzunar - avantaje și dezavantaje1.5 Tipuri de tivuri pentru batistele de buzunar1.6 Ce mărime ar trebui să aibă batista de buzunar?1.7 Cum să porți o batistă de buzunar1.8 Cum să împăturești o batistă de buzunar1.9 Cum ne îmbrăcăm în funcție de ocazie - diferite stiluri1.10 Cum depozitezi batistele de buzunar1.11 Combinații cu batiste de buzunar cu care nu poți da greș1.12 De ce am ales aceste combinații?1.13 Ține minte1.14 O scurtă istorie a batistelor de buzunar1.15 Întrebări și răspunsuri

Care este diferența între o batistă de buzunar și o batistă obișnuită?

În primul rând, o batistă obișnuită NU trebuie confundată cu o batistă de buzunar. Totuși, o batistă extrem de curată, din bumbac poate fi folosită ca batistă de buzunar în situații de urgență.

O batistă de buzunar este un element pur decorativ, fără scop practic, singurul ei rol fiind acela de a-ți eleva ținuta. O batistă obișnuită, pe de altă parte este destinată pentru ștergerea transpirației, suflarea nasului sau pentru oferirea unei fete în primejdie. Pe scurt, amintește-ți doar atât: una este pentru șters, cealaltă pentru arătat.

Iată câteva caracteristici generale care te vor ajuta să le diferențiezi.

Batistele de buzunar

  1. Sunt reazlizate din diferite materiale, dintre care amintim bumbacul, mătasea și inul
  2. Sunt purtate în buznarul exterior de la piept
  3. Rol decorativ: nu sunt destinate pentru a te șterge cu ele
  4. Mătasea și inul trebuie curățate chimic și se pătează ușor
  5. Singurul rol practic al batistelor de buzunar din mătase: curățarea ochelarilor
  6. Sunt mai mici decât batistele obișnuite

Batistele obișnuite

  1. Sunt reazlizate din bumbac
  2. Pot fi depozitate în orice buzunar
  3. Sunt mai mari decât batistele de buzunar
  4. Au un scop proactic, pot fi folosite pentru aproape orice; ștergerea transpirației, suflarea nasului sau pentru oferirea unei fete în primejdie

Pe scurt, amintește-ți doar atât: una este pentru șters, cealaltă pentru arătat.

Bazele Teoriei Culorilor

Pentru ca o ținută să arate bine, culorile trebuie asortate corect.

Acest lucru este valabil atât pentru batista ta de buzunar, cât și pentru celelalte articole vestimentare, tonul pielii tale și culoarea părului. Nu uita că scopul principal al unei ținute impecabile este acela de a-ți scoate în evidență trăsăturile, iar cu o batistă de buzunar poți face asta foarte ușor.

Ține cont că batista de buzunar nu trebuie să iasă prea mult în evidență. Scopul ei este de a completa, nu de a copleși, iar când vezi o ținută care te face să te gândești „Bună încercare, dar ai cam exagerat”, înseamnă că trăsăturile fizice ale persoanei respective au fost dominate de articole vestimentare prea țipătoare.

Cercul cromatic

Acum, fiindcă totul este clar să ne întoarcem la școala generală.

Cel mai ușor mod de a asorta culorile este să folosești cercul cromatic compus din culori primare, secundare și terțiare, denumite și tonuri.

  • Culori primare: Roșu, albastru, galben. Culorile primare nu pot fi create prin combinarea altor culori. Au cel mai înalt grad de strălucire și sunt folosite pentru atragerea atenției. Au cel mai adesea rolul de a evidenția anumite elemente și contrastează bine cu fundaluri închise la culoare.
  • Culori secundare: Verde, Violet, Portocaliu. Aceste culori sunt create prin combinarea culorilor primare. Fiecare este poziționată opus de o culoare primară pe cercul cromatic, realizând un contrast maxim. Numim aceste culori complementare și sunt folosite pentru a atrage atenția.
  • Culori terțiare: Vermilion (roșu-portocaliu), Chihlimbar (galben-portocaliu), Ocru (galben-verzui), Turcoaz (albastru-verde), Indigo (albastru-violet), Magenta (roșu-mov). Aceste șase culori sunt realizate prin combinarea culorilor primare și a celor secundare.

Ar trebui să privești culorile terțiare ca de sine stătătoare, nu doar ca nuanțe ale culorilor primare și secundare. Astfel, ele au propriile complementare pe partea opusă a cercului cromatic.

Scheme de culori

Schemele de culori sunt combinații ale culorilor de pe cercul cromatic. Este important să le înțelegi dacă vrei să îți poți eleva stilul.

Ca o regulă generală, cu cât culorile sunt mai îndepărtate unele de altele pe cerc, cu atât este mai dificil să le folosești într-o ținută.

  • Schema neutră: alb, negru și combinația dintre ele
  • Schema monocromatică: o singură culoare.
  • Schema culorilor adiacente: formată din culorile adiacente de pe cercul cromatic, ăți permite să realizezi un ansambul aproape monocromatic, dar cu un contrast subtil
  • Schema culorilor complemantare: menționate și mai sus, acestea sunt culorile situate diametral opus pe cercul cromatic, ce creează un efect puternic și îndrăzneț. Aceste culori vă aduc cel mai puternic contrast, ce va atrage mereu toate privirile.
  • Schema triadică: este formată din 3 culori ce sunt situate echidistant pe cercul cromatic, iar cu această schemă de culori vei obţine un echilibru cromatic al ținutei mai domolit decît în cazul culorilor puternic contrastante din schemele complementare.

Am menționat de asemenea că alegerea culorilor din ținuta ta ar trebui să se potrivească și cu trăsăturile tale pentru un efect complet.

Contrastul puternic, sau culorile complementare ale cravatei și batistei de buzunar merg bine în acest caz, deoarece modelul are pielea deschisă și părul închis la culoare.

De exemplu, bărbații cu trăsături contrastante (piele deschisă la culoare și păr brunet) tind să arate mai bine cu culori contrastante, cum sunt cele complementare sau aproape complementare.

Bărbații cu trăsături puțin contrastante (piele deschisă la culoare și păr blond, sau piele înschisă la culoare și păr brunet) arată bine cu ținute fără mult contrast, precum cele formate după schema monocromatică, schema culorilor adicaente, sau chiar schema triadică dacă doresc să folosească mai multe culori.

Cele 6 nivele ale măiestriei batistei de buzunar

Nivelul 1: Batista de buzunar albă, clasică. Se potrivește cu orice ținută și arată bine mereu.

Nivelul 2: Culorile neutre - griuri, marouri și alb. Cu o cravată neutră poți purta o batistă de buzunar în oricare din aceste culori, în funcție și de culoarea sacoului.

Nivelul 3: Scheme de culori monocromatice - asortează diferite nuanțe ale aceleiași culori pentru a realiza un contrast subtil. De exemplu cafeniu și bej.

Nivelul 4: Folosește schema culorilor adiacente pentru a da ținutei tale un aer deosebit... De exemplu galben, chihlimbar și portocaliu. Combină două sau mai multe nuanțe calde sau reci pentru a crea o armonie cromatică.

Nivelul 5: O schemă de culori triadică combină culori calde și reci pentru a da ținutei tale puțin caracter, fără să producă un impact la fel de puternic ca în cazul culorilor complementare.

Nivelul 6: Acum ai intrat în liga campionilor. Ești gata pentru culorile complementare - cele mai îndrăznețe. O alegere curajoasă este o batistă de buzunar portocalie și un sacou bleumarin, sau combină o batistă verde cu o jachetă roșie dacă vrei să nu treci neobservat.

Alegerea materialului potrivit pentru batista de buzunar

Când vine vorba de batistele de buzunar materialul contează. Cele mai întâlnite materiale sunt mătasea, bumbacul și inul, dar vei găsi și batiste de buzunar din lână sau poliester.

Fiecare material are anumite caracteristici, dar trebuie să acorzi atenție mai ales texturii. Ca și în cazul imprimeurilor scopul tău este să creezi un contrast calculat când alegi cel mai potrivit material al batistei de buzunar pentru ținuta ta. Trebuie să asortezi cu atenție fiecare element din ținuta ta pentru a obține un efect armonois.

Aici batista de buzunar fină se asortează cu cravata din lână aspră, deoarece se creează un contrast de texturi.

Așa că, dacă porți o cravată fină alege o batistă de buzunar mai aspră, din bumbac sau lână. Iar în cazul în care cravata ta are o textură vizibilă, asortează-o cu o batistă de buzunar din mătase. Aceeași regulă se aplică și la jachete sau la cămăși.

Materialele batistelor de buzunar - Avantaje și dezavantaje

Mai jos vei găsi o listă cu cele mai comune materiale din care sunt confecționate batistele de buzunar, împreună cu avantajele și dezavantajele lor.

Batista de buzunar din mătase

  • Ușor de depozitat
  • Fină, luxoasă, lucioasă
  • Contrastează frumos cu o jachetă/ un costum din lână
  • Cel mai popular material pentru batistele de buzunar
  • Versatilă, potrivită pentru majoritatea ocaziilor
  • Marginile fine o fac perfectă pentru a creea modele nestructurate și cu volum
  • Super subțire, nu va creea o umflătură inestetică în buzunar

  • Scumpă
  • Nu se pretează pentru realizarea de modele structurate
  • Poate fi distrusă de transpirație sau înălbitor
  • Dificil de îngrijit: doar curățare chimică
  • Se șifonează ușor și se calcă greu
  • Nu este rezistentă la abraziune
  • Se strică ușor dacă se udă

Batista de buzunar din bumbac

  • Mai ieftină decât mătasea
  • Ușor de călcat
  • Ușor de depozitat
  • Se poate curăța la mașina de spălat
  • Marginile mai rigide permit realizarea de modele structurate
  • Durabilă, rezistentă la abrazinue
  • Se contopește cu jacheta/ cămașa, punând accentul pe cravată

  • Se poate micșora dacă este spălată cu apă fierbinte
  • Se șifonează ușor, necesită călcare
  • Risc de mucegăire atunci când este umedă
  • Culorile se pot estompa în timp

Batista de buzunar din in

  • Extrem de versatilă
  • Marginile rigide permit realizarea de împăturiri structurate
  • Materialul ușor permite realizarea și unor împăturiri nestructurate
  • Adaugă o textură deosebită oricărei jachete

  • Se poate distruge dacă este spălată în apă dură (cu conținut crescut de minerale)
  • Se poate curăța la mașina de spălat, dar detergentul o poate distruge
  • Se șifonează ușor, deci necesită călcare

Batista de buzunar din lână

  • Cea mai bună alegere pentru lunile de iarnă
  • Oferă o textură deosebită, mai puțin comună pentru batistele de buzunar
  • Poți alege între diferite tipuri de lână:
  • Lână de alpaca – mătăsoasă, ușoară, lucioasă
  • Lână de Angora – foarte moale, cu cele mai bune proprietăți de reținiere a căldurii
  • Cașmir – delicată și luxoasă
  • Păr de cămilă – cunoascut pentru culoarea sa aurile, textura fină și lucioasă

  • Prețul variază mult în funcție de tipul de lână
  • Dificil de spălat și îngrijit
  • Poate fi afectată de molii și alte insecte când este depozitată
  • Se micșorează semnificativ când este expusă la căldură și umezeală
  • Se curăță doar chimic, cu detergent pentru materiale sensibile
  • Este un material gros ce poate creea o umflătură în buzunar

Batista de buzunar din poliester

  • Foarte ieftină
  • Ușoară
  • Se usucă repede
  • Material rezistent
  • Nu se șifonează
  • Ușor de depozitat, risc de mucegăire scăzut
  • Își menține forma și mărimea în timp

  • Poate avea un luciu artificial în lumină
  • Petele se curăță greu

Tipuri de tivuri pentru batistele de buzunar

Tipul de tiv al batistei de buzunar este cel ce face diferența între diferite batiste de buzunar, atât în ceea ce provește materialul cât și calitatea.

În funcție de tipul de împăturire pe care îl alegi, tivul este cea mai vizibilă parte din batista ta de buzunar, iar un tiv de proastă calitate se va destrăma ușor, făcând-o imposibil de purtat.

Tipul de tiv variază în funcție de material. Batistele din mătase au tivuri suple, fine, ce le fac perfecte pentru împăturiri cu volum, dar în același timp fac împăturirile structurate aproape imposibile.

Pe de altă parte, batistele de buzunar din bumbac și din in au tivuri mai rigide, făcându-le potrivite pentru împăturiri structurate.

Dar, indiferent de matrial, sunt câteva lucruri legate de calitatea tivurilor de care trebuie să ții cont pentru a nu alege o batistă de buzunar care să se descoasă la a doua purtare.

Marea majoritate a batistelor de buzunar au tivuri cusute la mașină. Aceste tivuri sunt pe placul tuturor și vin într-o varietate de modele. Dar, cei mai pretențioși pot opta pentru un model cusut manual.

Vei găsi mai jos un rezumat despre diferite tipuri de tivuri și cusături.

Tivul rulat manual

Batistele de buzunar de cea mai bună calitate au margini care sunt rulate manual într-o formă tubulară, apoi cusute manual cu 5 sau 6 cusături pe inch.

Fiind realizat manual, tivul este ușor inegal, dând batistei de buzunar un aspect unic. Asemenea atenție la detalii vine cu un preț pe măsură, așa că în funcție de nevoile tale și buget poate vei dori să explorezi și celelalte variante.

Imitație de tiv rulat manual

Fiind cusut la mașină, acest tiv este mai drept decât cel rulat manual, dar cusăturile sunt mai vizibile.

Tivul cu cusături drepte

Acest tiv este mai plat, cu o singură linie de cusături. Acest tiv este de asemena cusut la mașină.

Tivul surfilat

Acest tiv este realizat cu o mașină de cusut și este similar cu tivul cu cusături drepte, cusătura în zigzag fiind plată, dar cu un model specific.

Tivul brodat

Tivul brodat este realizat cu o mașină de cusut. Acesta adaugă puțină rigiditate batistei de buzunar, făcând-o potrivită pentru împăturiri structurate cu 2 dau mai multe vârfuri.

Cuvânt de încheiere despre tivuri

O ultimă observație despre calitatea batistelor de buzunar. Este destul de comun, mai ales în cazul modelelor din poliester produse în masă, să găsiți articole cu colțuri inegale și cusături neregulate. Aceste articole se vor destrăma foarte ușor, așa că nu are sens să le cumpărați.

Ce mărime ar trebui să aibă batista de buzunar?

Mărimea batistei de buzunar va varia în funcție de sacoul tău și material. Iată câteva lucruri de care este bine să ții cont.

  • Mărimea batistelor de buzunar variază de la 25 la 45 de cm.
  • Mărimea ideală trebuie să fie destul de mică pentru a nu creea o umflătură inestetică în buzunar, dar destul de mare pentru a nu cădea cu totul în buzunar.
  • Brand-urile americane și englezești fabrică batiste de buzunar mai mari.
  • Brand-urile italiene fabrică batiste de buzunar mai mici, pentru buzunare mai puțin adânci.
  • Batistele din materiale mai groase, precum inul, bumbacul și lâna trebuie să fie mai mici, în timp ce batistele din materiale mai subțiri precum mătasea sunt disponibile în mărimi mai mari.
  • Dacă batista este prea mică (în special în cazul mătăsii), modelul își va pierde forma. O batistă de buzunar de mărime potrivită nu ar trebui să fie mai mică de 25 cm.
  • Compară dimensiunile batistei de buzunar (lungime și lățime) cu dimensiunile buzunarului în care o vei purta pentru a te asigura că se potrivește.
  • Ia în considerare și greutatea batistei de buzunar.

Cum să porți o batistă de buzunar

Acum că știi principiile de bază, care se aplică la stilul tău în general, nu doar la batistele de buzunar, trebuie să înveți cum să porți o batistă de buzunar.

Există două reguli principale pentru a purta o batistă de buznar corect;

  1. Alege batista de buzunar potrivită, aici îți vor fi de folos informațiile de mai sus.
  2. Alege modul de împăturire adecvat la ocazie, la ținută și la tipul de batistă de buzunar. Mai multe despre acest subiect mai încolo.

Acum că ai toate noțiunile de bază (AI CITIT prima parte a articolului, nu-i așa?), iată câteva sfaturi despre alegerea batistei de buzunar, urmate de cele mai populare modalități de împăturire.

Alegerea batistei de buzunar potrivite

  • O greșeală capitală în alegerea ținutelor este să fii PREA asortat și studiat. Pare că te-ai străduit prea tare și îți strică stilul. Această regulă se aplică și la batistele de buzunar.
  • Ținuta ta trebuie să fie un ansamblu armonios, dar fiecare piesă ar trebui să contrasteze și să complementeze, nu să se asorteze perfect cu celelalte.
  • Alege tipul de împăturire și batista de buzunar în funcție de starea ta de spirit pentru un impact mai puternic.
  • Folosește un singur articol mai strident pe ținută. O batistă de buzunar colorată, cu un model îndrăzneț este prea mult atunci când este asortată cu o cravată la fel de stridentă, dar dacă o combini cu o
    cravată simplă, uni, va adăuga stil întregii ținute.
  • Pe lângă culoare și model, fii atent la diferitele materiale și alege-le pe cele mai potrivite ocaziei. Mătasea și bumbacul sunt cele mai versatile și vor arăta bine mereu.
  • Gândește-te care sunt principalele culori din garderoba ta și cu ce ai putea să le asortezi. Cu cât te simți mai confortabil, cu atât mai creativ vei fi când alegi culorile, modelele și materialele.
  • Culorile uni sunt cea mai sigură alegere, în special dacă este vorba de ținute business. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât va fi mai formal. Albul simplu este excepția - este mereu potrivit.
  • Imprimeurile îți fac batista de buzunar mai puțin formală. Cu cât imprimeul este mai complicat și bogat, cu atât batista de buzunar va fi mai puțin serioasă.
  • Nu combina mai mult de 3 imprimeuri într-o ținută.
  • Asortează culorile și cu celelalte accesorii , de ex. tonuri pământii cu pantofi maro.
  • Nu alege lucruri care au logo-ul sau numele brandului la vedere.

Cum să împăturești o batistă de buzunar

Mai jos vei găsi câteva dintre cele mai populare tipuri de îmăturire, iar dacă aceste nu sunt îndeajuns pentru tine aruncă o privire și aici: 50 de moduri de la împături o batistă de buzunar de la Trendhim

Împăturirea de tip prezidențial

Împăturirea într-un singur punct

Împăturirea în 3 puncte

50 de moduri de a împături o batistă de buzunar

Nu există reguli despre cum poți împături o batistă de buzunar, așa că noi doar îți oferim niște sugestii, dar tu o poți împături după cum dorești. În cazul în care nu te atrage nici una dintre variantele prezentate mai sus și încă ai nevoie de inspirație, am alcătuit probabil cea mai completă listă de moduri de împăturire a batistelor de buzunar cu instrucțiuni, chiar aici:

50 de moduri de a împături o batistă de buzunar de la Trendhim

Cum ne îmbrăcăm în funcție de ocazie - diferite stiluri

Ți-am oferit informații despre etichetă, culori, materiale și cum să le combini. Ținând cont de toate acestea, iată câteva scenarii sociale cu sfaturi practice pentru a nu da greș în nici o situație.

Batistele de buzunar pentru nunți

  • Materiale cheie: Mătase, catifea, cașmir, lână, tweed, bumbac, și in dacă iei parte la o nuntă pe malul mării sau mai ‘relaxată’.
  • Acesorii pentru gât: Mereu-
    cravată or
    papion
  • Culori: Depind de momentul zilei. O petrecere de seară este de obicei mai formală - așa că alege culori închise. Dacă este o nuntă de zi, alege culori deschise - nuanțe neutre sau pastelate.
  • Reguli: Nu te asorta cu restul nuntașilor, nu eclipsa mirele sau mireasa, urmează dress code-ul - o nuntă la malul mării nu va necesita ținute atât de formale. Fracul este o opțiune, dacă dress code-ul o permite. Nu alege ținute într-o suingură culoare.
  • Tipuri de împăturiri:Împăturirea într-un singur punct,
    Împăturirea cu volum,
    Împăturirea de tip prezidențial

Batistele de buzunar pentru oamenii de afaceri

Batistele de buzunar pentru vizitele de duminică

Cum depozitezi batistele de buzunar

Odată ce colecția ta de batiste de buzunar a început să crească, vei dori să găsești o modalitate destul de bună pentru a le depozita astfel încât să le găsești ușor și să nu se deterioreze.

Din fericire, batistele de buzunar sunt confecționate din materiale rezistente: mătase, bumbac sau poliester. Astfel nu trebuie să te îngrijorezi că ar putea fi distruse de insecte dacă le depozitezi pentru perioade lungi de timp, cum este cazul lânii.

Principala amenințare pentru batistele de buzunar, indiferent de material, este mucegaiul ce poate să apară pe batistele umede. Batistele de buzunar nu ar trebui să se ude, dar se poate întâmpla un accident sau să te prindă ploaia. Ține cont că dacă depozitezi o batistă umedă cu celelalte, există riscul ca toate să mucegăiască. Ca o regulă generală, pe care este bine să o ții minte nu depozita niciodată batistele de buzunar în cutii din plastic. Acestea sunt etanșe iar mucegaiul se va instala cu siguranță.

Depozitează batistele de buzunar așa cum le vei purta. Dacă alegi să le împăturești în modele mai structurate, ține-le împăturite și călcate pentru a nu se șifona. Dacă alegi împăturiri cu volum, nu trebuie să te chinui să le ții împăturite, dar nu le depozita prea înghesuit, deoarece se vor încreți. O altă metodă este să le pui una peste alta, dar această metodă devine rapid impractică și se poate aplica doar pentru colecțiile mici.

Deci, cum le depozitezi?

Iată câteva variante:

Varianta 1 - Cutii din lemn

Cea mai elegantă medotă, dar și cea care ocupă cel mai mult spațiu și cea mai scumpă, este să depozitezi batistele de buzunar în cutii de lemn. Spre deosebire de cele din plastic, acestea nu sunt etanșe, așa că permit batistelor să se usuce dacă sunt cumva umede.

Aceasta este o variantă excelentă pentru cei ce dețin un dressing sau un spațiu unde pot expune cutia. Cutiile pentru bijuterii sunt foarte practice deoarece au compartimente separate care îți permit să îți organizezi batistele de buzunar după culoare, model sau material.

Noi preferăm să folosim o veche cutie de țigări, sau o cutie din lemn de cedru sau stejar. Acestea nu numai că arată foarte bine, dar vor da batistelor tale de buznar un subtil miros lemnos, cu adevărat fermecător.

Varianta 2 - În sertarul pentru lenjerie

Poți să rezervi un spațiu în sertarul tău pentru lenjerie unde să depozitezi batistele de buzunar.

Dacă împăturești batistele de buzunar ordonat ele nu îți vor ocupa prea mult spațiu în sertar.

Varianta 3 - În jachete

O altă soluție la îndemână este să depozitezi batistele în buzunarele jachetelor sau sacourilor. Astfel le vei depozita exact așa cum le vei purta, deci nu va mai trebui să te grăbești să îți alegi și împăturești batista de buzunar în ultimul moment.

Aceata este o varinată ideală și pentru călătorii.

Dacă deții prea multe batiste de buzunar poți să folosești și buzunarele interioare pentru a maximiza spațiul de depozitare.

Varianta 4 - Într-o cutie goală de șervețele

O soluțe mai puțin elegantă, dar foarte practică, este să folosești o cutie goală de șervețele în care să îți depozitezi batistele de buzunar, pe care le poți scoate pe rând, când ai nevoie de ele. Această variantă este perfectă dacă ești adeptul modelelor cu volum, deoarece nu ai nevoie să le ții împăturite.

Combinații cu batiste de buzunar cu care nu poți da greș

Nu știi ce cravată sau papion se potrivesc cu batista ta de buzunar? Aruncă o privire la 5 dintre combinațiile noastre preferate cu batiste de buzunar.

De ce am ales aceste combinații?

Culorile acestora se complimentează una pe alta fără să atragă prea mult atenția și sunt destul de subtile pentru a le putea purta în diferite ocazii.

Nu lăsa cuvântul subtil să te păcălească – sunt destul de eclectice pentru a fi interesante, iar acesta nu este un lucru rău!

Ține minte

Evită să faci greșeala de a asorta exact batista de buzunar cu cravata sau papionul (cravată roșie cu batistă de buzunar roșie). Nu este un look bun și cu siguranță nu este o alegere bună de stil!

În schimb, folosește culori complementare și combină diferite texturi și modele.

Și dacă încă nu ești sigur ce batistă de buzunar să alegi, mergi cu o batistă de buzunar albă într-o împăturire simplă. Merge de fiecare dată.

O scurtă istorie a batistelor de buzunar

De la o simplă batistă la un simbol al statutului social, dezbaterea asupra originii batistei de buzunar este la fel de aprinsă ca oricare alta pe care o vei vedea probabil în politică.

Iată câteva informații importante.

  • Unii istorici cred că datează din Grecia antică. Grecii bogați foloseau o bucată de material parfumată pentru a îndepărta mirosurile rele. Mult mai târziu, nobilii englezi și francezi le-au urmat exemplul, purtând o batistă parfumată cu broderie atrăgătoare.
  • Alții cred că batistele de buzunar îți au proveniența în Biserica Catolică
    Oficialii purtau batiste albe pe brațul stâng pentru a-și arăta devotamentul față de Dumnezeu.
  • Curtenii regelui britanic Richard al II-lea susțin că el a inventat batista.
    Aceasta ar fi devenit batista de buzunar de astăzi atunci când oamenii au început să o păstreze în buzunare.

Indiferent de originea exactă, este clar că secolul al XV-lea a fost epoca de aur a batistelor de buzunar și au apărut în toate formele, dimensiunile și materialele. Cele mai de calitate, adesea brodate cu mătase și dantelă fină, au fost păstrate ca niște mici comori.

În secolul al XVIII-lea, regele francez Ludovic al XVI-lea a adus niște ordine în haosul batistelor de buzunar: în conformitate cu instrucțiunile stricte ale soției sale Marie Antoinette, el a declarat că dimensiunile standard pentru toate buzunarele de buzunar au sunt de 16 inci sau 40 cm.

Întrebări și răspunsuri

Cum fac ca batista de buzunar să nu îmi cadă cu totul în buzunar?

Batistele de buzunar care nu stau bine în buzunar sunt o bătaie de cap, dar totuși o problemă comună. Iată câteva metode simple prin care poți să le faci să stea cum trebuie pe tot parcursul zilei.

În primul rând, dacă folosești un tip de împăturire structurat, poți pur și simplu să lărgești modelul la bază. Pentru aceste împăturiri pliază batista într-un dreptunghi, apoi împăturește-o la lungimea potrivită astfel încât să iasă din buzunar exact cât trebuie. Așa că dacă batista ta cade în buzunar, pur și simplu creează o formă mai lungă pentru a se vedea.

În al doilea rând, asigură-te că batista ta de buzunar este destul de lată - asta se aplică pentru toate tipurile de împăturiri. Întinde puțin batista de buzunar astfel încât aceasta să stea ferm în buzunarul tău de la piept. Această metodă îi oferă și puțină fricțiune, astfel o va opri din alunecare.

În al treilea rând, dacă alegi un model de împăturire structurat ca Împăturirea tip prezidențial, poți să introduci o bucățică de carton în interiorul batistei de buzunar pentru ca aceasta să îți păstreze forma rigidă.

În ultimul rând poți folosi un suport pentru batistele de buzunar. Acestea sunt inserții ușoare mici, care se așează în buzunarul de la piept și se blochează batista de buzunar, astfel încât aceasta să nu cadă niciodată.

Ce ar trebui să fac când buzunarul de la piept este cusut?

Majoritatea sacourilor, fie că sunt realizate de un croitor sau cumpărate din magazin, vin adesea cu buzunare ce sunt cusute. Acest procedeu este utilizat pentru a menține forma sacolului. Apoi este lăsat așa, mai ales în timpul transportului, pentru același motiv.

Există o dezbatere în lumea hainelor bărbăteși cu privire la faptul dacă ar trebui să înlături cusătura sau nu. Avantajele păstrării acesteia sunt menținerea formei sacoului atunci când îl porți. Dezavantajele sunt că nu ai buzunare și pare un pic prostesc dacă cineva află asta.

În orice caz, va trebui să scoți cusătura de la buzunar pentru a purta o batistă de buzunar. Pentru a face acest lucru, folosește un cuțit sau o foarfecă pentru a tăia una dintre cusături, apoi trage ușor firul. Fii FOARTE atent să nu prinzi țesătura sacoului atunci când faci acest lucru, adică nu fă acest lucru după o noapte în oraș.

Indiferent ce faci, nu sfâșia buzunarul, deoarece acest lucru poate deteriora țesătura sacoului.

Pentru cei cu adevărat dedicați, există un dispozitiv realizat special pentru a îndepărta acest tip de cusătură fără a strica materialul.

Pot purta batista de buzunar fără cravată?

Da, în zilele nostre acest lucru este chiar foarte des întâlnit.

Dacă porți o batistă de buzunar cu un blazer și blugi, sau cu pantaloni casual va adăuga stil ținutei tale care va deveni mai casual și potrivită pentru vremea caldă.

Cât de rezistente sunt batistele de buzunar?

Cât vor rezista batistele tale de buzunar depinde doar de modul în care le păstrezi. Principala amenințare este să folosești batista de buzunar pe post de batistă obișnuită, pentru șters și curățat. Această practică va distruge modelele din mătase cu siguranță, iar cele din bumbac se vor păta și vor deveni nefolosibile.

Un alt dușman este mucegaiul care se poate forma dacă batistele de buzunar nu sunt depozitate corespunzător. Secțiunea ‘Cum să depozitezi batistele de buzunar‘ îți va da câteva sugestii despre um să eviți asta.

Există anumite materiale care se potrivesc pentru anumite tipuri de împăturiri?

Da. În timp ce bumbacul și inul arată bine în majoritatea tipurilor de împăturiri, mătasea nu este la fel de rigidă și se potrivește mai bine pentru modele nestructurate, cu volum.

Ce materiale merg cel mai bine împreună?

Ca o regulă generală, cu cât este mai fin materialul cu atât este mai formal.

Când asorteazi o batistă de buzunar cu un sacou este o idee bună să alegi materiale contrastante. Gândește-te la o jachetă groasă, cu o batistură de bumbac sau o batistă de buzunar din mătase cu un blazer din bumbac.

Există situații când pot să combin imprimeuri?

Dacă ești la început îți recomandăm să rămâi la un singur imprimeu.

Când devi ma încrezător, poți combina 2 sau chiar 3 imprimeuri, dar cu 3 imprimeuri diferite va fi destul de dificil să alcătuiești o ținută. Poți să te joci cu imprimeurile batistei de buzunar, cămășii și cravatei.

O bună metodă pentru a menține o armonie este să alegi imprimeuri de dimensiuni diferite.

Poți să asortezi culori asemănătoare și imprimeuri (dar ai grijă să nu ai un look prea studiat), deoarece poate părea fals). Dar o regulă de aur în asortarea imprimeurilor este să variezi dimensiunea. Dacă ai o batistă de buzunar cu picățele mici nu o asorta cu o cravată cu dungi subțiri, ci cu una cu dungi groase.

Alăturarea imprimeurilor cu aceeași dimensiune creează un aspect neplăcut și trebuie evitat.

Există un look de bază care se potrivește oricui?

Nu poți da greș niciodată cu o batistă de buzunar din in alb, asortată la un sacou albastru închis și o cămașă albă.

Care este cel mai bun loc de unde pot cumpăra batiste de buzunar?

Când cumperi o batistă de buzunar este esențial nu doar să vezi batista respectivă, ci să o vezi cum arată când este purtată.

În funcție de preferință, îți recomandăm fie să mergi la un magazin fizic unde poți să probezi batistele de buzunar tu însuți, fie să cumperi online, dar de la un magazin respectabil, unde poți să îți dai seama de calitatea și stilul batistelor de buzunar prin poze profesionale.

Ce fel batiste de buzunar ar trebui să aibă orice bărbat în garderoba sa?

Un minim absolut, un accesoriu pe care orice bărbat ar trebui să îl poarte este batista de buzunar din in alb. Bărbații care poartă des costum ar trebui să dețină vreo 5 pe care le pot alterna astfel încât să aibă mereu o batistă curată, gata de purtat.

Acest tip de batistă de buzunar poate fi împăturit în orice model și va aduce un plus de stil oricărei ținute. Te asigurăm că va fi cea mai versatilă piesă din ținuta ta.

Pot purta o batistă de buzunar cu un costum din trei piese, sau este prea mult?

Un costum din trei piese este destul de îndrăzneț, așa că ai grijă să nu pari prea studiat dacă adaugi și o batistă de buzunar. Secretul este să pari cât mai natural, ca și cum acest lucru nu îți solicită nici un efort.

Acestea fiind spuse, dacă reușești cu siguranță vei face impresie.

Care este cea mai potrivită batistă de buzunar pentru un mire?

Depinde de nuntă. Unde se desfăsoară, care este dress code-ul etc.

Dar presupunând că este o nuntă tradițională, o batistă de buzunar din mătase albă reprezintă echilibrul perfect între formalitate și stil.

Pot să port o batistă de buzunar la palton?

Devine din ce în ce mai popular să porți batistă de buzunar în buzunarul de la piept al paltonului. Dar tu ar trebui să faci asta?

Părerea noastră este că arată totuși prea studiat. Nu există nici un motiv pentru care să porți o batistă de buzunar în buzunarul de la piept al paltonului, iar noi îți recomandăm să eviți asta.

Dar, dacă tu ai altă părere, stai liniștit, nu ești singurul care gândește așa.

Cum pot să personalizez o împăturire? Ex. combinând 2 tipuri de împăturiri.

Există câte un tip de împăturire pentru fiecare ocazie, dar în 95% dintre situații este cel mai bine să rămâi la cele clasice.

Când te simți cu adevărat creativ, poți să experimentezi cu diferite combinații și să îți creezi propriul stil. Doar ai grijă să arate cu adevărat bine.

Sunt anumite culori care se potrivesc mai bine pentru evenimente casual?

Teoria culorilor spune că tonurile mai deschise sunt mai casual. Compară un costum gri deschis cu unul gri petrol.

Când combini culorile este important să nu uiți să alegi nuanțe în ținuta ta care să contrasteze cu tonurile pielii/părului tău.

De exemplu, pielea deschisă la culoare și părul brun arată mult mai bine cu haine în culori contrastante, în timp ce pielea deschisă și părul blond arată mai bine cu haine în culori mai puțin contrastante.

De câte batiste de buzunar am nevoie?

Acest lucru este la latitudinea la. Minim este să ai o singură batistă de buzunar din in alb, dar restul depinde soar de gustul tău, stil și buget.

Poți începe cu o singură batistă de buzunar la care poți adăuga și altele care îți plac, sau te poți inspira de pe bloguri / de la alți oameni / din propria imaginație.

Ține minte că nu trebuie să cheltuiești o avere pe batiste de buzunar pentru a obține unele cu un design atractiv și din materiale de calitate.

Pot să folosesc o batistă obișnuită ca batistă de buzunar?

Răspunsul este afirmativ.

Poți folosi batiste normale din in sau bumbac (doar asigură-te că sunt curate), doar că mărimea lor poate fi câteodată un impediment.

Un buzunar umflat inestetic nu este ceva dezirabil, iar batistele obișnuite pot fi mult mai mari decât o batistă de buzunar, cauzând astfel de umflături când sunt prea mari pentru buzunarul de la piept.

Așa că un răspuns mai exact este da… dar mărimea contează.

Care este cea mai bună metodă de a călca o batistă de buzunar?

Batistele de buzunar pot fi călcate pe interior, dar ai grijă să nu calci marginile dacă sunt rulate manual.

Îți recomandăm să folosești un material între fierul de călcat și batistă pentru a preveni apariția luciului.

Materialele cu imprimeu trebuie călcate pe dos. Pentru cutele adânci poți folosi abur înainte să calci batista. Ai grijă când folosești aburul pentru batistele de buzunar deoarece poți avea parte de scurgei de apă ce duc la pătarea materialului.

Ce spun diferite tipuri de împăturiri despre mine?

Fiecare tip de împăturire este potrivit pentru o anumită ocazie.

Cu cât împăturirea este mai simplă și mai structurată cu atât mai formal va arăta. Ține cont că atunci când alegi o ținută mai îndrăzneață, un tip de împăturire mai simplu poate să o tempereze, realizând un echilibru armonios.

Împăturirile nestructurate, pe de altă parte, sunt mai casual și mai expresive.

Așadar contextul este cel mai important și ar trebui să îți alegi batista de buzunar în funcție de ocazie și de starea ta de spirit.

Este prea riscant să scoți etichetele batistelor de buzunar?

Depinde de cât de ferm sunt cusute. Există riscul să rămână urme de cusături, așa că dacă vrei să îndepărtezi eticheta fii foarte atent și folosește o lamă micuță foarte ascuțită.

O batistă de buzunar este precum un iceberg, 90% este ascunsă în interiorul buzunarului. Deci chiar dacă nu îi scoți eticheta, sau o faci și rămân urme, acestea nu ar trebui să fie vizibile.

Contează ce tip de batistă de buzunar aleg?

În timp ce marea majoritate a sacourilor și blazerelor au buzunare obișnuite, sacourile mai casual (italienești) pot avea buzunare ce sunt cusute pe exteriorul sacoului, în loc să fie cusute în căptușeala sacoului.

Când alegi un astfel de sacou ține cont că buzunarele sunt mai mici, iar batistele de buzunar din bumbac sau in pot fi prea mari.

Batista de buzunar ar trebui să stea plată sau cu volum?

Batista de buzunar trebuie să fie mereu plată pentru a nu strica silueta. O batistă umflată nu arată deloc elegant, de aceea este important să fii atent la mărimea batistelor tale și să o alegi pe cea potrivită pentru buzunarul sacoului.

Pot să cumpăr batiste de buzunar gata împăturite?

Batistele de buzunar pre-împăturite există, fiind similare cu papioanele pre-legate. Ele sunt niște bucăși de material împăturite perfect, care au atașate niște bucăți de carton care le rigidizează. Când alegi o astfel de batistă, ține cont că îi vei putea schimba modelul de împăturire.

Cum să împăturesc o batistă obișnuită?

Poți împături o batistă obișnuită la fel cum ai împături o batistă de buzunar; o batistă curată din bumbac este la fel de versatilă ca o batistă de buzunar.

Ține minte doar că batistele obișnuite pot fi mult mai mari decât batistele de buzunar și sunt confecționate din materiale mai dure. Aceste lucruri pot duce la o îmflătură inestetică în buzunarul tău, așa că alege batista cu grijă.

Cum pot să îmi împăturesc batista de buzunar ca James Bond?

Cei mai cunoscuți domni Bond, Sean Connery și Daniel Craig sunt ambii fani ai batistelor de buzunar.

Connery mereu poartă in alb, în timp ce Craig își asortează batista din bumbac cu cămășile albe sau bleu.

Ambii preferă Împăturirea tip prezidențial, un model simplu și elegant în formă dreptunghiulară.